Реформа харчування в дії
Реформа харчування в дії
У сучасних умовах питання здорового харчування школярів є особливо актуальним,оскільки правильне харчування – найважливіша запорука здорового розвитку зростаючого організму дитини.
У нашому закладі харчування учнів організовано відповідно до норм харчування у закладах освіти , затверджені Постановою КМУ від 24.03.2021року № 305 .
Адміністрація закладу порушила питання про створення належних умов для приготування їжі, забезпечення сучасним обладнанням харчоблоку шкільної їдальні та створення належних умов для приймання їжі учасниками освітнього процесу в обідній залі. Приміщення шкільної їдальні також потребувало ремонту та придбання кухонного обладнання.Впроваджуючи реформу учнівського харчування, в закладі протягом літа 2021 року здійснено капітальний ремонт харчоблоку, придбано і установлено сучасне обладнання для харчоблоку на суму понад 500 тисяч гривен.
В обідню залу придбано 10 нових столів на 30 тисяч гривен. Все це сприяє своєчасному приготуванню їжі .
Наш заклад долучився до впровадження реформування шкільного харчування.
В рамках реформи формуємо культуру харчування у закладі та вдома. Роботу про культуру здорового харчування розпочали з наймолодших учнів закладу. Серед учнів 1-4 класів було проведено бесіди «Чи знаєш ти, яка їжа корисна, а яка ні ?» . Учні 3-го класу провели квест «Тарілка здорового харчування».
На уроках хімії діти розглянули такі теми :
- Неорганічні речовини в харчовій промисловості для учнів 8-го класу;
- Харчові добавки і барвники (11 клас);
- Хімічний «пікнік» «Ти збираєшся на пікнік без «Е» 7 клас ;
- Урок-гра для 5-го класу «Шкільний ланч – бокс».
Серед учнів 10-х класів проведено анкетування:
« Що ти знаєш про шкідливу їжу?»- 75% дітей обізнані, яка їжа шкідлива, 25% дітей обрали газовані напої та снеки.
На опитувальник щодо якості харчування в шкільній їдальні - 70% учнів задоволені харчуванням ,20% мають зауваження ,10% проігнорували відповідь.
У закладі здійснюються контроль за проходженням медогляду вчителів, працівників кухні і здобувачів освіти ; контролюється виконання санітарно – гігієнічних норм освітнього процесу ; ведеться роз’яснювальна робота щодо популяризації здорового харчування в закладах освіти, яку запропонував шеф – кухар
3
Є. Клопотенко ; перевіряється безпечність і якість харчових продуктів та готових страв.
Видано наказ директором закладу щодо створення робочої групи по розробці та впровадженні принципів НАССР в закладі, розпочалася робота по впровадженні в закладі системи НАССР (ХАСП).